به گزارش آرانیوز از بیرجند، سیدمصطفی علیپرست، مسئول دفتر مدیریت مصرف برق استان خراسان جنوبی صبح امروز در همایش مدیریت مصرف برق شهرستان درمیان در خصوص مدیریت مصرف برق گفت: کمبود برق چالشی است که اگر با همدلی و همکاری حل نشود، ممکن است تأثیرات گستردهای بر زندگی روزمره، اقتصاد و صنعت کشور بگذارد.
وی با بیان از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، صنعت برق کشور رشد چشمگیری داشته است، ادامه داد: ظرفیت نیروگاهی از 7 هزار مگاوات در سال 1357 به 97 هزار مگاوات در سال جاری رسیده که 13 برابر رشد داشته است.
مسئول دفتر مدیریت مصرف برق استان خراسان جنوبی همچنین از افزایش 23 برابری تولید انرژی در کشور خبر داد و اظهار کرد: میزان شبکه توزیع برق نیز 12 برابر گسترش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه ظرفیت ترانسهای توزیع نیز 22 برابر شده است گفت: تعداد مشترکین نیز از 4 میلیون به 41 میلیون رسیده است.
افزایش تعداد روستاهای برق دار از 4 هزار به 58 هزار روستا
علیپرست ادامه داد: تعداد روستاهای برق دار هم از 4هزار روستا به 58 هزار روستا افزایش یافته است که این ارقام نشاندهنده عظمت خدمات صنعت برق ایران پس از انقلاب است اما با وجود این پیشرفتها، امروز با چالش ناترازی انرژی مواجه هستیم.
وی با اشاره به مواردی که در کمبود برق دخیل هستند بیان کرد: در دهه 60، پیک مصرف برق سالانه 220 مگاوات افزایش مییافت و در دهه 80، این عدد به 950 مگاوات رسید اما از سال 1397 تا 1402 پیک مصرف 3800 مگاوات افزایش یافته است و تنها در سال 1402 بالغ بز 6500 مگاوات به مصرف کشور اضافه شد.
متوسط مصرف برق خانگی در ایران 2.5 برابر میانگین جهانی است
وی مصرف بیرویه در بخش خانگی را یکی دیگر از عوامل کمبود برق دانست و افزود: متوسط مصرف برق خانگی در ایران 2.5 برابر میانگین جهانی است و مصرف سرمایشی ایران بهتنهایی معادل کل مصرف برخی از کشورهای بزرگ اسلامی است.
مسئول دفتر مدیریت مصرف برق استان خراسان جنوبی با اشاره به یارانه سنگین برق ادامه داد: ایران دومین کشور جهان در پرداخت یارانه انرژی است و در سال 1402، 82 میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت شده است.
علیپرست افزود: همچنین قیمت برق خانگی در ایران 0.4 سنت به ازای هر کیلوواتساعت است، در حالی که این عدد در ترکیه: 4.8 سنت، ژاپن: 22 سنت و عربستان: 5.3 سنت است.
ضرورت صرفه جویی در بخش خانگی
وی تاکید کرد: ما اگر همه با هم همکاری کنیم، میتوانیم این چالش را مدیریت کنیم که صرفهجویی در بخش خانگی (40 میلیون مشترک)، خاموش کردن لامپهای اضافی با توجه به اینکه 30 درصد مصرف برق خانهها مربوط به روشنایی است و اگر هر خانواده فقط 100 وات صرفهجویی کند، 4 گیگاوات از مصرف کشور است از جمله این همکاریها در صرفه جویی مصرف برق است.
علیپرست همچنین بر مدیریت وسایل پرمصرف تأکید کرد و افزود: استفاده از لباسشویی، جاروبرقی و اتو در ساعات غیرپیک (10 صبح تا 5 بعدازظهر و بعد از 10 شب)، تنظیم کولر گازی روی 25 درجه و استفاده از پنکه سقفی بهجای کولر آبی، مشارکت بخش تجاری (40 هزار مشترک در استان) که کسبه میتوانند با خاموش کردن نورپردازیهای زائد و تنظیم دمای فریزرها، تا 10 مگاوات از مصرف استان بکاهند از دیگر راهکارهای صرفه جویی در مصرف برق است.
مسئول دفتر مدیریت مصرف برق استان خراسان جنوبی همچنین بر همکاری ادارات و نهادهای عمومی تاکید و اظهار کرد: بخش اداری استان 9.3 درصد از مصرف برق را به خود اختصاص داده است که با خاموش کردن سیستمهای سرمایشی و روشنایی غیرضروری، میتوانند تا 3 مگاوات صرفهجویی کنند.
وی در پایان یادآور شد: اگر هر ایرانی در شبانه روز فقط 100 وات صرفهجویی کند 4 گیگاوات از پیک بار کشور کم میشود که این مقدار از انرژی صرفه جویی شده معادل ساخت بیش از 18000 مگاوات نیروگاه خورشیدی (با هزینه تقریبی بیش از 540 هزار میلیارد تومان) است.