دونالد ترامپ تنها ۱۰ روز پس از به قدرت رسیدن، سندی را امضا کرد که خبر از بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه ایران می داد.
مهمترین بخش این سند، محدود کردن صادرات نفت ایران است که درآمدهای دلاری دولت را به شدت کاهش خواهد داد. همین باعث شد تا در روزهای اخیر نرخ طلا و ارز به شدت افزایشی شود.
اما سوال اینجا که آمریکا چگونه صادرات نفت ایران را کاهش می دهد؟
به عقیده تحلیلگران، ایالات متحده به منظور کاهش صادرات نفت ایران، اقداماتی چندجانبه را در پیش گرفته است. این اقدامات شامل تحریمهای جدید، فشار بر کشورهای خریدار و هدف قرار دادن زیرساختهای مرتبط با صادرات نفت میشود.
تحریمهای هدفمند: آمریکا به تازگی تحریمهایی را علیه شبکهای از افراد و شرکتها که به فروش نفت ایران به چین کمک میکنند، اعمال کرده است. این تحریمها شامل کشتیها و شرکتهای حمل و نقل مرتبط با صادرات نفت ایران است.
کارزار فشار حداکثری: دولت ترامپ به دنبال بازگشت به سیاست «فشار حداکثری» است که هدف آن کاهش صادرات نفت ایران به کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه در روز است.
مقابله با خریداران چینی و هندی: آمریکا تلاش دارد تا کشورهایی مانند چین و هند را تحت فشار قرار دهد تا از خرید نفت ایران خودداری کنند. این فشار شامل تهدید به تحریم نهادهای مالی و بانکی است که در معاملات نفتی ایران دخالت دارند.
کاهش معافیتها: واشنگتن همچنین با کاستن از حجم معافیتهای تحریمی نخواهد گذاشت کشورها از نفت ایران بدون اعمال تحریم بهره ببرند.
البته تهران در برابر این دست تهدیدات چندان دست بسته نیست. ایران با استفاده از روشهایی مانند انتقال کشتی به کشتی و تغییر برند نفت، سعی در دور زدن تحریمها دارد. این روشها به تهران اجازه میدهد که همچنان نفت خود را با وجود محدودیتهای بینالمللی صادر کند.
همچنین شکاف بین آمریکا و اروپا و نیز چتلشهای واشنگتن و پکن فضای خوبی برای بی توجهی جهانی به تحریمهای یکجانبه آمریکا ایجاد خواهد کرد.
در همین راستا تحلیلگران بر این باورند که اگرچه این تحریمها میتوانند تأثیرگذار باشند، اما برای رسیدن به هدف صفر کردن صادرات نفت ایران نیاز به اقداماتی سختگیرانهتر و جامعتر دارد که آمریکا و متحدانش فعلا توان آن را ندارند.