کد خبر: ۱۲۹۰۵۷
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۹
روایت سقوط بالگرد و شهادت رئیسی
سی اردیبهشت ۱۴۰۳ رئیس دولت سیزدهم در سانحه سقوط بالگرد شهید شد.

پرواز در مه

به گزارش آرانیوز، در روز ۳۰ اردیبهشت، سید ابراهیم رئیسی و الهام علی‌اف روسای جمهور ایران و جمهوری آذربایجان در نقطه صفر مرزی و در محل احداث سد مشترک «قیز قلعه‌سی» بر روی رودخانه ارس دیدار کردند. رئیسی ظهر همان روز سوار بر بالگرد شد تا به تبریز برود. دو بالگرد دیگر نیز بالگرد رئیس‌جمهور را همراهی می‌کردند، اما بالگرد رئیسی حدود ساعت ۱۳ در محدوده ورزقان از دید دو بالگرد دیگر خارج شد و به پیام‌های آنها پاسخ نداد.

پاسخگو نبودن خلبان بالگرد حامل رئیس‌جمهور یک وضعیت فوق العاده را ایجاد کرد و بلافاصله تیم‌های امدادی هلال احمر فراجا، ارتش و سپاه راهی منطقه شدند و عملیات جستجو برای یافتن بالگرد و سرنشینان آغاز شد. با این حال مه‌آلود بودن هوا، جست و جوی هوایی به وسیله پهپادها و بالگردها را ناکام گذاشت، اما تیم‌های پیاده به جست وجوی خود ادامه دادند.

احمد وحیدی وزیر کشور وقت ساعت ۱۷ در گفت‌وگویی با صداوسیما درباره آخرین نتایج عملیات جستجو بالگرد رئیس‌جمهور اظهار کرد:«رئیس‌جمهور و همراهان وی پس از افتتاح سد خداآفرین در حال بازگشت با چند بالگرد بودند که یکی از بالگردها به خاطر شرایط آب و هوایی مجبور به فرود سخت می‌شود. الان گروه‌های امدادی به طرف منطقه حرکت کرده‌اند، ولی با توجه به مه آلود بودن و نامناسب بودن آب و هوا، ممکن است زمان ببرد تا به بالگرد برسند. امیدواریم گروه های امدادی سریع به محل برسند.

وحیدی در پاسخ به این پرسش که آیا ارتباطی با این بالگردها برقرار شده است، گفت:« ارتباط بوده، ولی با توجه به اینکه منطقه پیچیده و ارتباطات سخت است، منتظر گروه های امدادی هستیم تا به محل سانحه برسند و اطلاعات بیشتری برای ما ارسال کنند.»

ساعت ۲۰ علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت سیزدهم در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:«شرایط سخت و پیچیده‌ای را تجربه می‌کنیم؛ این حق مردم و رسانه‌ها است که در جریان آخرین اخبار حادثه بالگرد رییس‌جمهور قرار گیرند، اما با توجه به مختصات محل حادثه و شرایط جوی، تا این لحظه هیچ خبر جدیدی وجود ندارد.»

محسن منصوری معاون اجرایی رئیس‌جمهور حدود ساعت ۲۱ خبر داد که با یکی از سرنشینان هلیکوپتر تماس برقرار شده است. او گفت:« از نقاط امیدوارکننده وقوع سانحه برای بالگرد رئیس جمهوری این است با یکی از سرنشینان هلیکوپتر و یکی از کادر پرواز ارتباط برقرار شده است که نشان می‌دهد میزان سختی حادثه بالا نبوده است.»

30 اردیبهشت/آماده /پرواز در مه

با این حال هرچه عملیات جستجو بیشتر طول می‌کشید، امید به زنده یافتن سرنشینان بالگرد حادثه دیده کمتر می‌شد تا اینکه دولت ساعت ۸ صبح روز ۳۱ اردیبهشت اعلام کرد که این بالگرد سقوط کرده و بقایای آن پیدا شده و ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه، مالک شریعتی استاندار آذربایجان شرقی و آیت الله آل‌هاشم امام جمعه تبریز، محافظ رئیس جمهور  به همراه سه خدمه پرواز جان باخته‌اند.

جلسه فوق العاده سران قوا در روز ۳۱ اردیبهشت به میزبانی محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و با حضور حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار و ۵ روز در کشور عزای عمومی اعلام شد. مخبر نیز سرپرست ریاست‌جمهوری شد.

جلسه دیگری به میزبانی محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و با حضور محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و همچنین معاون حقوقی رئیس جمهور، قائم مقام شورای نگهبان و معاون سیاسی وزیر کشور در محل ساختمان دولت برگزار شد، ور در این جلسه درباره نحوه اجرای اصل ۱۳۱ قانون اساسی مبنی بر طی فرایند انتخابات ریاست جمهوری در مدت ۵۰ روز بحث و تبادل نظر صورت پذیرفت و مقرر شد که انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار شود.

30 اردیبهشت/آماده /پرواز در مه

غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس‌جمهور که در بالگرد دیگری حضور داشت، درباره جزئیات حادثه برای بالگرد ابراهیم رئیسی گفت: «حدود ساعت ۱ ظهر در هوایی خوب سوار بالگردها شدیم و عازم تبریز شدیم. هوا صاف و روشن بود و پدیده جوی خاصی نداشتیم. بعد از حدود نیم ساعت طی مسیر در دره مجاور منطقه مس سونگون یک لکه ابر وجود داشت و مه نبود. ممکن بود در گودی دره مه وجود داشت، ولی در مسیر پرواز ما مه وجود نداشت. ابرها کمی بالاتر از بالگرد بود. خلبان بالگرد حامل رئیس‌جمهور به عنوان فرمانده میدان اعلام می کند ارتفاع بگیریم و از بالای ابرها ادامه مسیر دهیم. بالگردها ارتفاع خود را زیاد کردند و پس از ۳۰ ثانیه ادامه مسیر، خلبان ما متوجه شد که بالگرد رئیس جمهور وجود ندارد. بلافاصله ابرها هم تمام شد و مس سونگون را دیدیدم.»

وی ادامه داد:«خلبان ما دور زد و برگشت تا بالگرد را جست وجو کنند. به من گفتند احتمال فرود بالگرد وجود دارد، چون از ۱ دقیقه و ۳۰ ثانیه قبل ارتباط رادیویی نداریم. بالگرد ما چند بار دور زد و تماس رادیویی هم برقرار نشد و ۳۰ ثانیه بعد در مس سونگون فرود آمدیم. با سرنشینان آن بالگرد تماس می‌گرفتیم و کسی پاسخگو نبود. من، آقایان محرابیان و بذرپاش با سرنشینان آن بالگرد تماس می گرفتیم ولی پاسخی دریافت نکردیم. بعد کادر پروازی به ما گفتند که با تلفن همراه کاپیتان مصطفوی تماس گرفتیم که آقای آل هاشم آن تماس را جواب داد و گفت در دره افتاده ام، ولی نگفت چه اتفاقی افتاده است.»

اسماعیلی افزود:«دوباره که من تماس گرفتم آل هاشم گفت حالم خوب نیست و متوجه نشدم چه شده است و نمی‌دانم کجا هستم.لابلای درخت‌ها هستم و هیچ کسی را نمی‌بینم و تنها هستم. مشخصه جنگل و درخت را داد. برای ما معلوم شد بالگرد دچار سانحه شده است. در معدن مس امکانات و آمبولانس و کادر پزشکی را همراه کردیم و به منطقه رفتیم. چند بار با آقای آل هاشم صحبت شده و شاید تا سه ساعت بعد جواب تماس را می‌داد، ولی خیلی رمق نداشت و فقط بیانگر حیات او بود. بعد معلوم شد که سایرین بلافاصله شهید شدند، ولی آقای آل هاشم چند ساعت بعد شهید شدند. نه صدای انفجاری نه آتش و دودی مشخص نبود.»

در ادامه ستادکل نیروهای مسلح ماموریت یافت تا درباره دلیل سقوط بالگرد رئیس‌جمهور تحقیق کند. این ستاد در روز ۱۱ شهریور در بیانیه‌ای با تشریح چگونگی بررسی سقوط این بالگرد، اعلام کرد که « علت اصلی سقوط بالگرد، شرایط پیچیده اقلیمی و جوی منطقه در فصل بهار در بوجود آمدن ناگهانی توده غلیظ مه و متراکم بالارونده به سمت ارتفاع و برخورد بالگرد با کوه تشخیص داده شد.» ستادکل نیروهای مسلح در آخرین بیانیه اعلام کرد نشانه‌ای از سوء‌قصد یا درگیری و خرابکاری در سقوط بالگرد وجود ندارد.

برف شدیدی در کل منطقه می بارید

با توجه به حساس بودن شرایط، تصمیم گرفتم سریعا خودم را به منطقه مورد جستجو برسانم اما نتوانستم بلیط هواپیما پیدا کنم به همین دلیل با خودرو سازمان به سمت تبریز حرکت کردم، اما در اتوبان آزادگان بودم که با رئیس سازمان مدیریت بحران تماس گرفتم و متوجه شدم بلیط هواپیما برایم پیدا شده به همین دلیل با همراهی دکتر کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر و امیر نامی رئیس وقت سازمان مدیریت بحران به سمت تبریز پرواز کردیم.

در طول پرواز نیز دائما با نیروهای امدادی حاضر در منطقه در تماس بودیم تا اینکه حوالی غروب آفتاب به محل رسیدیم. در مسیر کوهستانی، آنقدر مه زیاد بود که حتی فاصله پنج متری نیز دیده نمی شد به همین دلیل من خودم پشت فرمان نشستم چون قبلا نیز در چنین جاده‌هایی رانندگی کرده بودم. وقتی رسیدیم چهار تیم سگ های زنده‌یاب ما در محل حضور داشتند؛ همچنین تعداد تیم های امدادی نیز افزایش پیدا کرده بود. علاوه بر آن دستور دادم تیم هایی از استان های زنجان، گیلان، اردبیل، ارومیه و تهران نیز به این عملیات ملحق شوند. همچنین تیم پهپادی را نیز از تهران فراخواندیم که بسیار در این عملیات موثر بود.

متأسفانه شرایط جوی در منطقه ورزقان بسیار بد و عجیب بود به طوری که در آن ماه از سال، برف شدید، بارندگی، مه غلیظ و سرمای هوا به حدی زیاد بود که همه ما متعجب شده بودیم که این شرایط جوی هم عملیات جستجوی زمینی را کند می کرد و هم باعث می شد بالگرد نتواند در آن شرایط پرواز کند.

ما در حال جستجو بودیم که به ما گفته شد حاج آقا آل هاشم زندست، تماس گرفته و گفته که بالگرد سقوط کرده، به همین دلیل بالگردهای همراه ریاست جمهوری تا تمام شدن سوختشان به جستجو پرداخته بودند، اما آنقدر شرایط جوی بد بود که چیزی پیدا نشده بود و بهتر بود در آن شرایط فعلا از نیروهای زمینی خود استفاده کنیم.

اولین تصویر از دم بالگرد توسط پهپاد هلال احمر ثبت شد

ما به همراه نیروهای امدادی و گروه های محلی تمام شب را در منطقه گشت می زدیم تا شاید اثری از رئیس جمهور و همراهانشان پیدا کنیم، اما متأسفانه چیزی پیدا نکردیم. این عملیات آنقدر حساس بود که ما لحظه ای استراحت نکردیم. نمیدانم چند ساعت گذشته بود که دیدم یکی از همراهانمان شروع کرد به نماز خواندن. من از همراهان پرسیدم چرا این فرد در این شرایط گل آلود باید نماز حاجات و نماز شب بخواند که گفتند حاج آقا صبح شده نمی خواهید نماز صبح بخوانید؟ و من تازه متوجه گذر زمان شدم که اولین باری بود که این اتفاق برای من رخ داده بود و در روستایی درهمان حوالی نماز خواندیم.

عملیات جستجو توسط امدادگران و سگ های زنده‌یاب ما ادامه داشت تا اینکه در گرگ و میش صبح روز ۳۱ اردیبهشت ماه، پهپادهای ما از تهران رسیدند. بلافاصله در همان مه غلیط، پرواز را آغاز کردند. ساعتی بعد، به یک دفعه خدا به ما کمک کرد و همزمان با روشن شدن هوا، از میزان غلظت مه کاسته شد؛ دقیقا در همان دقایق، پهپاد ما دم آبی رنگ بالگرد را در میان درختان پیدا کرد و از آن عکس و فیلم گرفت. این عکس و فیلم در تمام دنیا نیز مخابره شد. البته حدود چند دقیقه قبل از ما، دوستان سپاه نیز با دوربین های دوچشم محل تقریبی سقوط را پیدا کرده بودند بنابراین خودمان محل سقوط را پیدا کردیم و از هیچ کشور دیگری کسی به ما کمک نکرد.

این نکته قابل تاکید است که شرایط جوی منطقه بسیار بد و عجیب بود و چشم به راحتی چشم را نمی دیدید، اما خداوند به ما لطف کرد و تنها برای حدد ۱۰ تا ۱۵ دقیقه هوا روشن شد، مه از بین رفت و ما توانستیم محل دقیق سقوط را پیدا کنیم وگرنه این عملیات بسیار طولانی تر می شد.

بجز پیکر شهید آل هاشم، همه پیکرها سوخته بود 

بین محل ما و سقوط بالگرد، دره بزرگی بود که دو تا سه ساعتی طول کشید تا ما دور بزنیم و سرانجام با نیروهای امدادی و نیروهای سپاه به محل حادثه رسیدیم. 

از آنجایی که خودم نیز خلبان هستم، در اولین نگاه با بالگرد مواجه شدم که مشخص بود به تکه سنگ بزرگی در وسط جنگل برخورد کرده بود و منفجر شده بود. دم بالگرد نیز بالا بود و مشخص بود خلبان قصد داشته سریعا از ابر خارج شود و تلاش خود را کرده بود. پیکرهای افراد در اطراف این محل افتاده بودند که مشخص بود همه آنها سوخته اما کامل بودند. فقط پیکر شهید آل هاشم امام جمعه تبریز، نسوخته بود که مشخص بود ایشان نیز بعد از تماس تلفنی بر اثر شدت جراحات جان خود را از دست داده و پیکرش متورم و کبود شده بود.

ما پیکرهای سوخته را از نشانه ها مثل لباس ها شناسایی کردیم. مثلا تکه های عبای شهید رئیسی کاملا مشخص بود و ما از همین طریق توانستیم ایشان و سایر همراهانشان را شناسایی کنیم.

من معتقدم حتی اگر ما زودتر هم به محل حادثه می رسیدیم، باز هم کاری از دستمان برنمی آمد و قطعا این عزیزان بر اثر انفجار در همان ثانیه اول حادثه جان خود را از دست داده و شهید شده بودند.

30 اردیبهشت/آماده /پرواز در مه

ابراهیم رئیسی در حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد و دولت او هم در پایان شهریور به پایان رسید.

انتهای پیام

نظرشما
پربازدیدها
آخرین اخبار