به گزارش آرانیوز از بجنورد٬ کودکان بازمانده از تحصیل کودکانی هستند که به دلایلی نظیر مشکلات اجتماعی و اقتصادی و یا فقر فرهنگی خانوادهها و سایر محدودیت ها و محرومیتها از تحصیل بازماندهاند؛ کودکانی با گروه سنی 6 تا 18 سال که بهرغم لازمالتعلیم بودن به دلایل عدیده در هیچ یک از مقاطع تحصیلی مشغول به تحصیل نیستند. این کودکان به دو گروه عمده تقسیم میشوند. گروه اول، کودکان مناطق عشایری، حاشیهای و روستایی دورافتاده که از همان ابتدا از ورود به چرخه آموزشی محروم شده و از سواد بیبهره ماندهاند. این کودکان در حقیقت از «بیسوادان مطلق» محسوب میشوند.
گروه دوم، کودکانی که در زمان مناسب، یعنی شش سالگی وارد مدرسه و سیستم آموزشی شده، اما پس از گذشت چند سال به دلایل متعدد ناگزیر به ترک تحصیل شدهاند. اغلب کودکان این گروه از سنین اندکی برخوردارند و تحت اجبار والدین یا فشارهای معیشتی و اقتصادی وارد بازار کار شده و بدین ترتیب از ادامه تحصیل باز ماندهاند.
ترک تحصیل کودکان در کشور از علل و عوامل متعددی نشأت میگیرد. این عوامل خود به دو دسته بیرون و درون نظام آموزشی تقسیمبندی میشوند. عوامل درون نظام آموزشی مواردی چون ناکارآمدی سیستم آموزشی، نحوه برخورد معلمان، رئوس مطالب درسی و مواردی از این قبیل را شامل میشود. در تحقیقات به عمل آمده، در حال حاضر فقر و تنگدستی عامل عمده ترک تحصیل کودکان محسوب میشود.
1075 کودک بازمانده از تحصیل در خراسان شمالی شناسایی شدند
عصمت بدخشان در گفتوگو با خبرنگار ترسیم در بجنورد، اظهار داشت: از ابتدای اردیبهشت سال 1403 که ثبت نام پایه اول برای مدارس مختلف آغاز شده است بر اساس سامانههای ثبت احوال و وزارت آموزش و پرورش کودکان بازمانده از تحصیل مشخص میشوند.
وی افزود: این مقوله بسیار مهم در دستور کار وزارت آموزش و پرورش است و با کمک همه مدیران آموزش و پرورش مدیران مدارس و راهبران و پیگیری کنندگان کودکان بازبان در تحصیل حدود 1075 مورد کودک بازمانده از تحصیل در سال 1403 به خراسان شمالی معرفی شده است که از این تعداد 895 نفر شناسایی و تعیین تکلیف شدند.
معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: 180 نفر از این افراد هنوز شناسایی نشدند و علی رغم مراجعت ما به محل سکونت آنها٬ نشانی منزل عوض شده و هیچ نشانی از این افراد ندارد.
بدخشان ادامه داد: تمام تلاش ما با شرکای اجتماعی و همیارانی که در این زمینه با آموزش و پرورش کمک میکنند در این راستا قرار گرفته که این افراد شناسایی و به چرخه تحصیل بازگردند.
وی افزود: در این زمینه بهزیستی٬ کمیته امداد٬ دانشگاه علوم پزشکی و استانداری خراسان شمالی در کنار آموزش و پرورش هستند. اسامی همه کودکان بازمانده از تحصیل به این دستگاهها داده شده و قرار است آخرین اطلاعات این دانش آموزان تعیین تکلیف شده و با ابلاغ و آموزش و پرورش به زودی به چرخه مدرسه بازگردند.
معاون آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: این اداره کل تلاش میکند برای تامین هزینههای تحصیل برای کودکانی که خانوادههای آنها امکان تامین هزینهها را ندارند حداقلها را فراهم و به ویژه در زمینه کتاب و وسایل لوازم التحریر کمکهای شایانی انجام شده است.
وی افزود: از طریق ثبت احوال تلاش میکنیم آخرین آدرس کودکانی که به چرخه تحصیل نیامدهاند را پیدا میکنیم و از طریق پدربزرگ یا مادربزرگ آنها٬ آنها را به مدرسه باز میگرداندیم. برخی از کودکان بازمانده از تحصیل از نوع دانش آموزان با نیازهای ویژه هستند که به مدارس استثنایی معرفی میشوند که آموزش آنها از طریق بهزیستی انجام میشود.
بازنماندن کودکان از تحصیل٬ خط قرمز آموزش و پرورش
ابوالقاسم اکبری، مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی نیز در این باره با اشاره به اینکه آموزش و پرورش در این زمینه خط قرمزهایی دارد، اظهار داشت: عدم حضور دانشآموزان در مدارس با توجه به شرایط مالی و فقر خانواده یکی از خط قرمزهای آموزش و پرورش است و در این زمینه همه تلاش ما انجام میشود تا کودکان به مدرسه بازگردند.
وی افزود: از طریق کمیته امداد بهزیستی و سایر سازمانهای متولی تلاش کردیم حداقل ملزومات را برای تحصیل کودکانی که با مشکلات اجتماعی و اقتصادی مواجه هستند، فراهم کنیم.
اکبری، گفت: با توجه به پراکندگی مناطق جغرافیایی استان به ویژه در روستاها و همچنین وجود کودکان با نیازهای ویژه در سن آموزش در استان خراسان شمالی مشکلاتی از قبیل مسائل اقتصادی و اجتماعی هم به این موارد اضافه شده و تاکنون حدود 950 کودک بازمانده از تحصیل به چرخه آموزش بازگشتند.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی، گفت: بخش زیادی از کودکان بازمانده از تحصیل کودکان با نیازهای ویژه هستند که این افراد به مدارس استثنایی معرفی و یا برخی از آنها اصلا آموزشپذیر نیستند و باید به بهزیستی معرفی شوند.
وی گفت: همکاری بسیار خوبی با بهزیستی و کارگروه انسداد مبادی تحصیل در استان وجود دارد و دانشگاه علوم پزشکی در کنار ثبت احوال استان برای این موضوع در کنار آموزش و پرورش هستند. تلاش میشود همه کودکانی که آموزش پذیر هستند وارد مدارس شده و کار جذب آنها انجام میشود.
اکبری با بیان اینکه امسال 35 هزار بسته لوازم تحریر از طریق کمیته امداد بنیاد علوی و سپاه استان به کودکان نیازمند داده شده، گفت: باور ما این است که هیچ دانشآموزی نباید به دلیل کمبود لوازم التحریر از تحصیل باز بمانند.
مدیر کل آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: در برخی از موارد که خانوادهها ممانعت از تحصیل دانشآموزان داشتند، دستگاه قضایی ورود داشته با این موضوع برخورد و کودکان بازمانده از تحصیل شناسایی میشوند. دادستان بجنورد نیز در این باره جلسهای گذاشته و گزارش کار از همه دستگاهها گرفته شده است.
وی افزود: استان خراسان شمالی 98 درصد پوشش تحصیلی در همه مقاطع تحصیلی را دارد. با همین هدف 13 مدرسه با یک معلم و یک دانشآموز در استان داریم و این نشان دهنده تلاش و عزم ما برای کمک به پوشش کامل تحصیلی در استان است. 145 مدرسه در استان داریم که این مدارس با زیر 5 دانش آموز اداره میشود.
اکبری گفت: نگاه عدالت محور و جذب دانشآموزان در همه مقاطع تحصیلی و بازگشت دانشآموزان بازمانده از تحصیل به مدرسه مهمترین اولویت ماست. متاسفانه در دوران کرونا تعداد زیادی دانشآموز بازمانده از تحصیل به جا ماند که این دو سال و نیم به آموزش و پرورش بسیار سخت گذشت و عواقب آن هنوز برای نظام تعلیم و تربیت ادامه دارد.