آمار ارائه شده این روزها در رسانهها و تصاویری که از اخبار رسانههای رسمی و مجازی جهان خصوصا منطقه اعلام میشود و به بینندهها نشان داده میشود به هیچ وجه جذاب و جالب و سرگرم کننده نیست. بخشهای زیادی از غرب آسیا تحت تجاوز رژیمی جنایتکار و تا دندان مسلح قرار گرفته و روزی نیست که رژیم صهیونیستی مردمی بی دفاع در منطقه کوچک از غرب آسیا را بمباران نکنند و کشورهای منطقه را تهدید به کشتار و نسل کشی و جنگی فراگیر نکنند.
آمار مشخص و عیان است تصاویر به تعداد بالا در تمامی رسانههای عمومی و اجتماعی نشان داده شده است. همه رسانههای جهان روزی نیست که فیلمهای مختلف از نوار غزه و لبنان و جنایات وحشتناک صهیونیستها در این منطقه نشان ندهند. فیلمهایی که همه آنها به آوار، جنگ، خون و مرگ ختم میشود.
حدود ۴۴ هزار نفر زن، کودک، آدمهای غیر نظامی و بی دفاع در منطقهای کوچک یعنی نوار غزه شهید شدند و دهها هزار نفر زیر آوارها مانده اند و حتی نمیتوان جسد آنها را از زیر آوارها بیرون کشید و چند میلیون نفر هم در این منطقه خیلی راحت آواره شدهاند.
این موضوع به همین شکل در لبنان در حال تکرار توسط صهیونیستها است و بیش از ۳ هزار نفر با بمباران رژیم صهیونیستی در همین مدت اخیر در جنوب لبنان شهید شده اند. آمار عیان است. موضوعی برای پنهان کاری وجود ندارد. جنایات صهیونیستها آن چنان در این یک سال اخیر شدت فراوان و عجیب و غریبی داشته که علاوه بر غربیها و مردم در سراسر جهان که در یک سال اخیر بارها با تظاهرات خود تنفرشان را از صهیونیستها نشان دادند حتی کشورهای عربی که مدتها بود به صورت پنهانی و عیان به دنبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بودند این ارتباط را از ریشه منکر شدند و جنایات صهیونیستها را نیز محکوم کردند.
در راس این کشورها عربستان سعودی و محمد بن سلمان ۳۹ ساله ولیعهد مشهور و همیشه در صحنه چند سال اخیر سعودیها قرار دارد. عربستانیها در این مدت اخیر با توجه به محبوب شدن جبهه مقاومت و تغییر کردن زمین بازی به جای طرفداری از غربیها و متحدینشان در منطقه گاهی علیه آنها شدند و در کنار سایر کشورهای منطقه حداقل به ظاهر در حمایت از مردم فلسطین بر آمدند.
نمونه نزدیک آن نشست اضطراری کشورهای اسلامی و اتحادیه کشورهای عربی بود که هفته گذشته در ریاض برگزار شد و در آن شاید برای اولین بار بود که بن سلمان خیلی عیان و بدون ترس جنایات صهیونیستها را در نوار غزه و لبنان و حتی تعدی آنها به کشور مان را محکوم کردند و بر لزوم آتش بس در نوار غزه و لبنان تاکید کردند.
اما داستان به همین جا ختم نمیشود و همه چیز بدون حاشیه و فریب کاری نیست. فریبی که در همان ریاض نمادی و نمایشی پر سر و صدا از آن را در چند روز اخیر شاهدش بودیم.
برگزاری جشنوارهای عجیب در زمانی عجیب در ریاض عربستان شرایط را به شکلی نشان میدهد که انگار نه انگار در نزدیکی سعودیها کشتار و نسل کشی مردمی عادی و بی دفاع در جریان است.
سعودیها اکنون در حال برگزاری نمایشگاه جهانی مد هستند. نمایشگاه و فستیوالی که نه تنها با فرهنگ آنها بلکه با فرهنگ تمامی منطقه و کشورهای اسلامی و عربی همخوانی ندارد؛ نمایش و فستیوالی به نام الی صعب.
نمایش مد «الی صعب»، به عنوان بخشی از چهلوپنجمین سالگرد فعالیت حرفهای الی صعب، طراح مد لبنانی، شامگاه چهارشنبه بیستوسوم آبان (۱۳ نوامبر) در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزار شد. این رویداد که ترکیبی از هنر، مد و سرگرمی بود و لباسهای طراحیشده برای آن تلفیقی از میراث فرهنگی عرب و سبک مدرن را به تصویر میکشیدند، با الهام از افسانههای هزارویک شب اجرا شد و هنرمندان مطرح جهان در آن برنامه اجرا کردند.
در نمایش مد الی صعب که بیشتر به یک پروژه هنری – نمایشی بزرگ میماند، از ستارگان آوازه خوان آمریکایی، چون جنیفر لوپز و سلین دیون گرفته تا کامیلا کابیو، خواننده آمریکایی-کوبایی، هانده ارچل بازیگر ترکیهای و نانسی عجرم، خواننده لبنانی با دریافت هزینههای عجیب و غریب نیز روی صحنه رفتند.
ریاض که در سالهای اخیر با جشنوارههای متنوع ستارگان زیادی را بهسوی خود جلب کرده است. در تلاش برای قراردادن خود به عنوان یک مرکز فرهنگی و سرگرمی در جهان با هدف جذب بازدید کنندگان و تغییر تصویر خود برای جهانیان است.
آوردن افراد مشهور در عربستان دیگر موضوع جدیدی نیست، اما جشن این دوره سعودیها با حضور مدلها، بازیگران و خوانندگان مشهوری برگزار شد که تا چند سال قبل حتی آوردن اسمشان هم در عربستان کفر محسوب میشد.
مجموع رفتار محمد بنسلمان در داخل عربستان در قالب یک پروژه تبلیغاتی برنامهریزی شده در حال اجراست. او در ظاهر در حال انجام اصلاحات در عربستان سعودی است تا کشور را از یک جامعه بسیار عقبافتاده به یک جامعه مثلا مدرن تغییر دهد. هزینههای گزاف و برگزاری جشنهای بزرگ و مسابقات ورزشی و بین المللی و حضور سلبریتیهای جهانی بخشی از اقدامات بن سلمان ۳۹ ساله بوده است. اقداماتی که شاید در میان مردم عربستان چندان قابل قبول نباشد، اما کسی هم نمیتواند این نارضایتی را زبان آورد.
نگاه پشت رویداد مد ریاض این بود که ترکیبی بین هنر مدرن و پوشش عربی- اسلامی ایجاد و از صنایع و هنر بادیه نشینی در آن استفاده شود و مشهورترین چهرهای که در این رویداد حضور داشت حلیمه عدن مسلمان بود، اما آنچه که در این نمایش مشاهده شد هر چیزی بود به جز فرهنگ عربی. پوششها و لباسهای طراحی شده و حتی دکور و طراحی صحنه هیچ ربطی به کشور محل برگزاری نداشت.
سعودیها در این مراسم حدود ۳۰۰ لباس را معرفی و تمام مدلهای مشهور نشریات فرانسوی، انگلیسی و آمریکایی را دور هم جمع کردند. صف طولانی سوپراستارهای زن در رویداد الی صعب به قدری طولانی بود که عملاً بازیگرانی، چون مونیکا بلوچی تنها فرصت راه رفتن روی فرش قرمز را پیدا کردند و اثری از آنها روی سن مراسم نبود.
این مراسم برگزار شد و نکته عجیب ملیت لبنانی الی صعب طراح اول این مراسم بود. موضوعی که در ریاض هم از چشم خبرنگاران دور نماند و باعث سوال و جوابی عجیب میان یک خبرنگار و این طراح لبنانی مشهور شد.
خبرنگاری از صعب پرسید با تمام اتفاقاتی که در منطقه خصوصا لبنان در حال رخ دادن است حس و حالتان از برگزار کردن این رویداد چیست؟ صعب که دست به سینه روبهروی خبرنگار ایستاده بود اظهار کرد: «ما در قلبمان برای لبنان دردی احساس میکنیم. میخواستم رویداد را عقب بیندازم ولی متأسفانه نشد. من در طول زندگیام از این اتفاقات زیاد افتاده، وقتی اولین رویداد برندم را برگزار کردم، سال ۱۹۸۲ بود و اسرائیل به لبنان حمله کرده بود!»
ناصر ترابی کارشناس غرب آسیا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان در این باره اظهار کرد: ما برای آن که کشورهای عربی منطقه و حتی ترکیه را در این زمینهها بشناسیم باید جملهای از سید حسن نصرالله را یادآوری کنیم. در ابتدای جنگ از آنها میخواست که در کنارشان باشند و سید حسن در این اواخر میگفت لطفا بی طرف باشید چرا که شما رسما در کنار اسرائیلیها هستید.
وی ادامه داد: موضوع مشخص آن است که اینها در پس پرده با اسرائیلیها همراه و همکار هستند و در آن حرفی نیست، اما نکتهای که باید به آن دقت کرد آن است که در عرصه دیپلماسی نباید راه و مسیر را ببندیم. به فرض که دو رویی اینها را متوجه میشویم، باید این را به همه روشن گری کنیم و به همه دنیا نشان دهیم.
وی افزود: با وجود برگزاری چنین جشنی در عربستان این که حداقل دستاوردهای نشست کشورهای اسلامی و عربی در هفته گذشته را که در همین ریاض برگزار شد و باعث عصبانیت صهیونیستها نیز شده است را نباید تحت تاثیر قرار دهیم.
ترابی درباره واکنش مردم عربستان به این چنین جشنهایی گفت: عربستانیها برای واکنش افراد به این فضاها بسیار دیکتاتورگونه عمل میکنند و اصلا اجازه نمیدهند کسی و فردی در آن جا موضع گیری و واکنش داشته باشد.
وی گفت: اما نفس برگزاری چنین نمایشگاههایی برای آنهایی که خود را خادم حرمین شریفین میدانند بسیار عجیب است. با این دست فرمانی که در حال عملی کردنش هستند ما را یاد تغییرات آتا تورک و رضا خان و محمدرضا پهلوی میاندازد، که به شکلی لیبرال شدند و تغییر کردند که خود غربیها اینگونه عمل نمیکردند.
ترابی در انتها گفت: به زودی البته تاثیر آن را در جامعه خودشان میبینند و حتی برای بقای خودشان هم با این سرعتی که در حال تغییر هستند قطعا ضرر خواهند کرد و به هدفشان نمیرسند.