به گزارش آرانیوز:: رتبه دوم تولید انار در کشور به استان یزد اختصاص دارد و در این بین، برخی شهرستانها از جمله تفت و ابرکوه، محصولی با کیفیت و بسیار متنوع دارند به نحوی که در برخی انارستانهای این شهرستانها، بیش از هفت گونه انار کشت شده است.
بخش عمدهای از انار تولیدی استان یزد هر سال به خارج از کشور صادر میشود و بخش دیگری نیز علاوه بر بازار استان، روانه بازار استانهای شرقی و جنوبی کشور میشود.
یکی از شهرستانهای مهم استان یزد که در زمینه تولید انار به ویژه انار صادراتی حرفهای بسیاری برای گفتن دارد، ابرکوه است به نحوی که این شهرستان ۶۵۰ هکتار از باغهای خود را زیر کشت انار برده است.
اما امسال این محصول نه تنها در ابرکوه بلکه در سایر شهرستانهای استان یزد نیز حال و روز خوشی ندارد و کرم گلوگاه، یاقوتهای سرخ انارستانهای این استان را به یغما برده است.
تنها در یکی از شهرستانهای استان که جایگاه خوبی در تولید انار این استان دارد، تولید این محصول کاهش چشمگیری داشته و محصولات تولیدی نیز از کیفیت سالهای گذشته برخوردار نیستند.
بازارهای جهانی امسال انار استان یزد را پس زدهاند و عامل اصلی این فسخ معاملات نیز کرم گلوگاه بوده است.
برآورد خسارات کرم گلوگاه در شهرستانهای استان یزد
اکنون فصل برداشت انار به پایان رسیده و برآورد خسارات کرم گلوگاه در اغلب شهرستانهای استان یزد انجام شده است به عنوان نمونه، آمار رسمی کاهش میزان برداشت انار در ابرکوه، ۱۰ درصد اعلام شده است.
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه در این زمینه اظهار داشت: به دلیل افزایش دما در فصل تابستان، وجود کرم گلوگاه، پوسیدگی میوه درختان و نیز تداوم پدیده خشکسالی همچنین وجود مکس مدیترانه ای، تولید انار در ابرکوه نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد کاهش یافت.
علیمحمد هوشمند بیان کرد: امسال کشاورزان از مجموع ۶۵۰ هکتار از انارستانهای ابرکوه، ۱۰ هزار تن محصول برداشت کردهاند.
کسب درآمد ۸۰ میلیارد تومانی توسط باغداران ابرکوه از برداشت انار امسال
وی، ارزش تولید این میزان محصول را ۸۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: امسال بازار صادرات به خارج از کشور مساعد نبود و انار تولیدی ابرکوه بیشتر روانه بازارهای داخلی شد.
هوشمند ادامه داد: در حال حاضر هزار خانوار در ابرکوه از راه تولید انار ارتزاق میکنند و به طور قطع کاهش ۱۰ درصدی تولید و تولید محصول با کیفیت پایینتر نسبت به سالهای گذشته، این خانوادهها را دچار مشکل کرده است.
وی، عملکرد انار در هر هکتار را ۱۵ تن اعلام کرد و گفت: در برخی انارستانهای ابرکوه این میزان به ۳۰ تن در هکتار نیز رسیده است.
جمعآوری انارهای پوسیده و میوه انجیر در مجاورت انارستانها راهکار مبارزه با کرم گلوگاه
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه به کشاورزان توصیه کرد: انارهای پوسیده را از باغها جمع آوری و معدوم کنند که این شیوه تاکنون بهترین مبارزه با کرم گلوگاه انار در استان یزد و به ویژه این شهرستان شناخته شده است.
وی همچنین یادآور شد: باغداران نسبت به جمع آوری میوه انجیر که در مجاورت باغهای انار قرار دارد و میزان آفت آن بالاست نیز اقدام کنند.
اما این شرایط ویژه شهرستان ابرکوه نیست و در اغلب نقاط استان از جمله مهریز، تفت و میبد نیز محصول انار با افت چشمگیر تولید و کیفیت مواجه بوده است.
کاهش ۳۰ درصدی محصول انار در استان یزد
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد در این زمینه به مهر گفت: میزان انار تولیدی استان یزد امسال نسبت به سال گذشته با کاهش بیش از ۳۰ درصدی مواجه بوده است.
اکبر شیخعلیشاهی بیان کرد: در حال حاضر ۵ هزار و ۵۸۰ هکتار از باغهای استان یزد، زیر کشت محصول انار است که مجموع محصول برداشت شده از این اراضی، ۱۰۶ هزار تن بوده است.
وی یادآور شد: محصول برداشت شده در سال جاری نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته که این امر دلایل متعددی از جمله کرم گلوگاه، خشکسالی، سرمای زودرس بهاره و … بوده است.
کشت ۴۰ گونه انار در انارستانهای یزد
شیخعلیشاهی، میبد، اردکان، یزد، تفت و ابرکوه را مهمترین تولیدکنندگان انار در استان یزد برشمرد و افزود: در انارستانهای این شهرستانها بالغ بر ۴۰ گونه انار کشت شده و استان یزد در زمینه تنوع محصول، رتبه خوبی در کشور دارد.
خشکسالیهای پیاپی طی ۱۶ سال متوالی، بسیاری از انارستانهای یزد را به طور کامل نابود کرد و بسیاری از باغداران ناچار به کفبر کردن درختان خود شدند.
چند سالی است که کرم گلوگاه نیز به کمک خشکسالی آمده و این محصول مهم استان یزد را مورد هجوم قرار داده است اما امید میرود با آموزشهای ترویجی برای باغداران به منظور مقابله با آفات، انارستانهای استان یزد دوباره رونق گذشته خود را بازیابند.