به گزارش آرانیوز، با گذشت چند روز از ترور دونالد ترامپ، نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، هنوز مشخص نشده که انگیزه ضارب ترامپ چه بوده است.
اطلاعات درباره توماس متیو کروکس کم است. رسانه ها هنوز نتوانسته اند به اطلاعاتی متقن در رابطه با گرایش های سیاسی او دست یابند. برخی تاکید دارند که این جوان ۲۰ ساله که بلافاصله بعد از شلیک به سمت ترامپ، توسط تیراندازان سرویس مخفی آمریکا کشته شد، چپ گرا بوده است. اما برخی رسانه ها تاکید دارند که اتفاقا کروکس راست گرای میانه بوده و در انتخابات قبلی هم به جمهوری خواهان رای داده است.
اف بی آی مدعی شده توانسته موبایل ضارب ترامپ را کدگشایی کند و امیدوار است به زودی به اطلاعات مهمی دست یابد اما برخی مدعی اند بعید است انگیزه ضارب ترامپ از طریق کدگشایی موبایلش کشف شود و این راز سر به مهر، سر به مهر باقی خواهد ماند.
در این وضعیت، بازار شایعات داغ است. عدم درز اطلاعات کافی باعث شده نام های زیادی به عنوان حامیان ترور ترامپ شنیده شود. گروهی مدعی اند ترور ترامپ برنامه ریزی شده بود و گروهی در پشت پرده این اقدام بوده اند.
گروهی دیگر مدعی اند ترور ترامپ تصمیم شخصی متیو کروکس بوده و او از گروهی خط نگرفته است. در میان گروه اول، برخی مدعی اند ترور ترامپ کار خارجی ها است و گروهی دموکرات ها و مخالفان داخلی ترامپ را نشانه گرفته اند. در میان کشورهای خارجی نام سه کشور چین، ایران و اوکراین بیش از بقیه شنیده می شود. در میان گروه های داخلی نیز انگشت اتهام به سمت بایدن دراز است.
اما به راستی ترور ترامپ به دست چه فرد یا گروه یا کشوری انجام پذیرفته است؟ و هدف از پخش شایعات مختلف در این رابطه چیست؟
ایران؟
شبکه سی ان ان در گزارشی که چند روز پیش منتشر کرد، اعلام کرد که ایالات متحده در هفتههای اخیر اطلاعات مهمی را در مورد نقشه ایران برای ترور ترامپ به دست آورده بود. اطلاعاتی که منجر به افزایش تدابیر امنیتی ترامپ توسط سرویس مخفی قبل از ترور روز شنبه شد.
بعد از انتشار این خبر، نمایندگی ایران در سازمان ملل اعلام کرد که این اتهامات بیاساس و مغرضانه است.
نمایندگی ایران اعلام کرد: از نگاه جمهوری اسلامی ایران، ترامپ یک مجرم جنایتکار است که بخاطر صدور دستور ترور سردار سلیمانی باید در دادگاه محاکمه و مجازات شود. اما ایران مسیر حقوقی را برای پاسخگو کردن او انتخاب کرده است.
سکوت مقامات ارشد ایران بعد از ترور ترامپ و مسائل رخ داده بعد از شهادت سردار سلیمانی باعث شده اتهاماتی به ایران وارد شود. ایران بعد از شهادت سردار سلیمانی بارها بر محاکمه و مجازات ترامپ تاکید کرده بود. اما همانطور که نماینده ایران در سازمان ملل گفت، تاکید ایران بر مجازات قانونی ترامپ بوده است، نه ترور او.
همچنین، شرایط داخلی ایران تغییر کرده است. دولت مسعود پزشکیان شرایط را برای مذاکره با ترامپ فراهم می کند و شواهد گویای این است که نظام خود را برای آمریکای جمهوری خواه آماده می نماید. بنابراین، امکان ترور ترامپ توسط نیروهای وفادار به ایران بسیار دور و بعید است، چرا که سران کشور همواره به امکان روی کار آمدن جمهوری خواهان فکر می کنند.
طبیعتا مطرح کنندگان نام ایران در سیاهه حامیان ترور ترامپ، جنگ طلبانی هستند که برای درگیری ایران و آمریکا در دولت احتمالی ترامپ برنامهریزی میکنند.
اوکراین؟
ترامپ بارها گفته که به محض روی کار آمدن با پوتین مذاکره کرده و جنگ اوکراین را تمام خواهد کرد. ترامپ دشمن بزرگ زلنسکی است و روی کار آمدن او، تاثیرات منفی زیادی بر اوکراین و دولت زلنسکی خواهد گذاشت.
کینه ترامپ نسبت به اوکراین به دولت قبلی او بازمیگردد که به کییف فشار آورد علیه تجارت پسر بایدن در این کشور موضعگیری کند اما زلنسکی چنین نکرد.
بنابراین، اوکراین نیز در مظان اتهام است. در همین رابطه، ویکتور مدودچوک، رهبر سابق حزب اپوزیسیون «بستر زندگی» که فعالیتش در اوکراین ممنوع است و هماکنون مخالف جدی زلنسکی است، در نامهای خطاب به دونالد ترامپ نوشت که درخواستهای مکرر او برای برقراری صلح در اوکراین، وی را به هدف ترور تبدیل کرده است و بعید نیست دولت اوکراین در پشت پرده ترور ترامپ قرار داشته باشد.
چین؟
چین همواره دشمن بزرگ ترامپ بوده است. روی کار آمدن ترامپ می تواند روابط آمریکا و روسیه را بهتر و روابط چین و آمریکا را بدتر کند. ترامپ در طول ریاست جمهوری اش، بسیاری از قراردادهای اقتصادی واشنگتن و پکن را لغو کرد و یک جنگ تجاری بزرگ با چین را آغاز نمود.
این مساله باعث شده که دولت چین نگرانی زیادی بابت روی کار آمدن ترامپ داشته باشد. با این حال، هیچ دلیلی مبنی بر ترور ترامپ به دست نیروهای سمپات چین وجود ندارد.
دولت چین بلافاصله بعد از ترور ترامپ پیام صادر کرد. سخنگوی وزارت خارجه چین در بیانیهای به نقل از شی جینپینگ با ترامپ ابراز همدردی کرد. در بیانیه وزارت خارجه چین آمده است: چین شرایط مرتبط با تیراندازی به دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق (آمریکا) را به دقت دنبال میکند.
عوامل داخلی؟
اگرچه برخی از طرفداران ترامپ مدعی اند که دولت بایدن در پشت پرده ترور او قرار دارد (اینجا بخوانید)، اما هیچ نشانی از دخالت نیروهای دولتی و طرفداران دموکرات ها در این حادثه وجود ندارد.
در همین رابطه، آدرین واتسون سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت که بر اساس تحقیقات انجام شده، توماس متیو کروکس عامل سوء قصد به جان دونالد ترامپ هیچ همدست داخلی یا خارجی نداشته و خودش تصمیم به ترور رئیس جمهور سابق آمریکا گرفته است. اف بی آی نیز این ادعا را تایید کرده است. به نظر می رسد حزب جمهوری خواه نیز به این باور رسیده اند که دموکرات ها نقشه ترور ترامپ را نکشیده اند.
ترور ساختگی بود؟
برخی مدعی اند ترور ترامپ توسط خودش صورت گرفته و ساختگی بوده است. دیلی میلی در مطلبی که اخیرا نوشته تاکید دارد: ساعاتی پس از ترور نافرجام دونالد ترامپ، برخی نظریه پردازان توطئه مدعی شدند که این حادثه صحنه سازی و با استفاده از خون مصنوعی برای بهبود و تقویت چشم اندازهای انتخاباتی بوده است.
براساس این گزارش، واژه «صحنه سازی» تبدیل به چهارمین واژه پرکاربرد در موتور جستجوی گوگل شده است.
برخی کاربران شبکه اجتماعی ایکس، تئوریهای خود را در بالای تصاویر منتشر شده از ترامپ در رسانهها و شبکههای اجتماعی پس از تیراندازی مطرح کردند: باور کردن اینکه ترور ترامپ صحنه سازی نباشد، مشکل است.
کاربر دیگری که حدود ۲ هزار نفر دنبال کننده دارد، نوشت: آیا فکر نمیکنید این حادثه صحنه سازی بوده است؟ نگاه کنید محافظان چگونه به سرعت ترامپ را با خود میبرند.
نتیجه
چه ترور ترامپ ساختگی باشد، چه نباشد، شکی نیست که این حادثه نتایج غیر قابل اجتنابی خواهد داشت. نباید از یاد برد که ترورها عامل بسیاری از جنگ ها، فشارها و عهدنامه ها بوده اند. محمدعلی شاه بعد از ترور ساختگی اش به مجلس حمله کرد و نهضت مشروطه را برانداخت. ترور جونال هابیا ریمانا رئیسجمهوری وقت رواندا به نسل کشی توتسی ها به دست قوم هوتو انجامید. ترور ولیعهد اتریش در صربستان نیز به جنگ جهانی اول و کشتار میلیون ها انسان منجر شد.
می توان گفت ترامپ از سوءقصد به خودش کمال بهره را خواهد برد. او در تعامل با بایدن دست بالا را خواهد داشت و احتمالا در تعامل با چین و اوکراین و ایران هم از ترورش کمال استفاده را ببرد.